Do not call ons Silicon Alpen ‘: Hoe Zwitserland gestreden een gezonde economie zijn eigen startup scene groeien

Gewoon niet noemen het ‘Silicon Alpen. Tegenwoordig is iedereen op zoek naar de volgende Silicon Somewhere, en Zwitserland, net als veel andere landen, heeft gevonden zijn startup scene dienovereenkomstig bijnaam.

Maar het zou misleidend zijn om te denken dat er onder zijn bergen, een natie van ingenieurs en programmeurs probeert de Bay Area scene na te bootsen zijn. In feite, terwijl het groeit, veelzijdig en vol briljante ideeën, de startup ecosysteem in Zwitserland is zo ver van de Vallei is als dat van elk Europees land kan zijn.

Als in Californië de kijker (en het geld) zijn vooral gericht op bedrijven het ontwikkelen van ICT en B2C producten, in Zwitserland, het is meer medtech en life sciences dat beleggers zijn op zoek naar. En terwijl in de vallei is er geen schaarste van venture capitalists bereid om de dop van tientallen miljoenen dollars in de financiering rondes, in Zwitserland, de bedragen geïnvesteerd zijn aanzienlijk lager, met uitzondering van een paar gelukkige uitzonderingen.

Italië startup groeit. Zijn recente maatregelen van de overheid helpen om de groei te stimuleren, of zijn jonge bedrijven slagen ondanks hen?

Toch is er niet te ontkennen dat er veel aan de hand met jonge bedrijven in het land en de natie is al een reservoir van talent – blijkt uit zijn eerste plaats in de Global Innovation Index voor vier jaar op een rij.

“Twee federale hogescholen, de Polytechnische van Lausanne (EPFL) en het Zwitserse Federale Instituut voor Technologie (ETH) in Zürich, de productie van zeer hoge kwaliteit spinoff bedrijven die vervolgens door allerlei bronnen van risicokapitaal en business angels, worden gefinancierd” David Sidler van Verve Capital Partners ‘online startup investering platform Investiere vertelde de website.

Volgens de Zwitserse Venture Capital Report 2014, samengesteld door het nieuwsportaal Startupticker.ch in samenwerking met de Zwitserse Private Equity en Finance Association, medische technologie startups gegenereerd CHF 150 (€ 143m), terwijl de ICT-bedrijven waren goed voor CHF 86m (€ 82m), neer van CHF 91.5m (€ 87 miljoen) in 2013. Dit komt door een totaal van CHF 457m (€ 437m) investeerde meer dan 92 rondes van de financiering gedurende 2014 (een cijfer dat 10 procent jaar steeg op jaar)

Dit, natuurlijk, betekent niet dat ICT-bedrijven zijn afwezig in de financiering: de vijfde grootste deal was voor de online travel opstarten GetYourGuide, een van Zwitserlands lokale online helden. Planningsservice Doodle en HouseTrip, een vakantiehuis markt, kreeg ook vorig jaar gefinancierd. Maar GetYourGuide, die vorig jaar CHF 23m verhoogd, opereert vanuit Berlijn, zelfs als het nog steeds het hoofdkantoor in Zürich. Hetzelfde geldt voor de krabbel, met kantoren in Duitsland heeft, terwijl HouseTrip is verhuisd naar het Verenigd Koninkrijk.

IPv6: Zwitserland is nu de grootste adopter van de wereld; Franse telecom tycoon koopt Zwitserse Orange voor CHF 2,8 miljard; Equinix opent groene datacenter in Zwitserland

Terwijl de high-tech bedrijven hebben de neiging om te verblijven in Zwitserland, in de buurt van de universiteiten en de farmaceutische industrie, “ICT-bedrijven, wanneer het wordt in de groeifase, de neiging om het buitenland te gaan, om de eenvoudige reden dat de salarissen zijn extreem hoog in Zwitserland. Als u hebben een financieringsronde van twee miljoen en je wilt groeien, met die twee miljoen kun je veel meer mensen van gelijke talent elders dan Zwitserland te huren “, zegt Sidler. Dus, kan precies dezelfde levensstijl die Zwitserland zo benijdenswaardige van buiten maakt ook een obstakel voor bedrijven die willen gaan met vluchten in hun thuisland te houden vertegenwoordigen.

Omdat het een land van overvloed heeft een andere potentiële nadeel: met geen tekort aan goed betaalde jobs zakelijke dicht bij de hand, naar aanleiding van de ‘blijven hongerig, blijf dwaas’ advies misschien een beetje harder in Zwitserland dan elders. “In Zwitserland met de economische markt, het is nog steeds heel goed mogelijk om een ​​goede baan te vinden, en een goed betaalde iemand,” Niels Rot, de programmadirecteur van Impact Hub Zürich, in een vroeg stadium incubator voor sociale ondernemers, vertelde de website. “Als je wilt om een ​​ondernemer te worden, hoef je niet doen het gewoon om wat geld te verdienen, moet je echt in te geloven.

Misschien is dat de reden waarom de snelheid waarmee nieuwe bedrijven zijn gemaakt in Zwitserland is in het land beduidend lager dan in de rest van Europa (3,6 procent van de bedrijven in het land zijn de nieuwkomers in vergelijking met 9,9 procent voor de rest van het continent). Hij zag alleen een toename in 2008 en 2009, de slechtste jaren van de economische crisis. Aan de andere kant, de snelheid waarmee bedrijven te sluiten is net zo laag.

“Hier in Zwitserland heb je veel minder startups vergelijking met de VS, maar misschien meer betrokken en ernstige startups. Mensen hoeven niet elke zes maanden van het ene project naar het andere”, zegt Sebastien Flury, die Startupolic runt, een blog op de Swiss start-up scene.

3D Printing; 3D printing handen op:? Houtwerk; Banking; CommBank partners met Barclays voor mobiele betalingen, FinTech innovatie, innovatie, Victoria is gericht op het gebied van dromen voor de lokale tech talent; Samenwerking; Wat is het organiserend principe van de hedendaagse digitale werkplek?

Voor degenen die besluiten om te plegen, het starten van een bedrijf is veel gemakkelijker dan in vrijwel alle andere Europese landen, dankzij een netwerk van business angels, initiatieven en organisaties ter ondersteuning van ondernemende ideeën en talenten.

Programma’s als Innovate4climate, of Venture Kick Initiative helpen bedrijven de eerste stappen. Even belangrijk is de De Vigier Foundation Prijs Ondernemingszin, die prijzen zo veel als CHF 100.000 tot de meest innovatieve en toekomstige uitziende business idee. De staat geeft ook veel steun: de Commissie voor Technologie en Innovatie (CTI) van de Zwitserse Confederatie organiseert cursussen voor ondernemers, en coaching sessies.

Er is een grote pool van talent om uit te putten zo goed, dankzij de unieke mix van cultuur en taal in het land. “Als je loopt in de straat in bepaalde wijken in Zürich of Genève of in Lausanne, hoor je veel Engels en je hoort veel van het Frans. Er is veel expats hier. De Zwitserse gemeenschap is zeer, zeer internationaal, en dat is iets dat doet het land te bepalen, met name de startup ecosysteem “, zegt Sidler. Google, onder anderen, nam kennis, en vestigde zijn grootste kantoor buiten de Verenigde Staten in Zürich.

Dus er is geen betere plek om een ​​jong startupper dan Zwitserland zijn, lijkt het.

De problemen beginnen wanneer ondernemers proberen verder te gaan dan startfinanciering en het verzamelen van hogere bedragen, van $ 150.000 tot $ 400.000, de zogenaamde ‘vallei des doods’. Latere rondes, ruwweg tussen CHF 2m en CHF 10 miljoen, zijn traditioneel moeilijk in te vullen in Zwitserland ook, volgens de Zwitserse Venture Capital Report.

Het is een winner-takes-all situatie met weinig bedrijven monopoliseren alle middelen. De top vijf subsidierondes voor Swiss start-ups in 2014 goed voor iets minder dan de helft van de totale investeringen voor het jaar, en de top 20 grootste venture capital rondes zijn goed voor 86 procent van de hele pot. De overige startups nog slechts de kruimels.

Hetzelfde geldt echter voor bijna overal elders in Europa (behalve misschien, Berlijn en Londen), dus het is absoluut geen reden om te denken minder van de bloeiende Zwitserse startup scene. Het is misschien geen Valley, maar het is nog steeds (zoals Shakespeare zetten) “als zeldzaam / Zoals elke zij verloochenden met valse vergelijken”.

Lees meer uit Zwitserland

3D-printen handen op: Houtwerk

? CommBank partners met Barclays voor mobiele betalingen, FinTech innovatie

Victoria is gericht op het gebied van dromen voor de lokale tech talent

Wat is het organiserend principe van de hedendaagse digitale werkplek?