Biz gezicht vertrouwen, overdependency problemen met cloud providers

SINGAPORE – Met zo veel gegevens die zich met telecom service providers vandaag de dag, een aantal bekommernissen van de bedrijven onder meer de beveiliging die betrokken zijn in het hebben van een derde van hun gegevens te beschermen.

Video: ICT-omgevingen met bedrijf ‘zeer rommelig’

Apple; De $ 20 oplossing die zal eindigen MacBook MagSafe 2 power connector ellende; Innovatie; Kijk maar eens naar deze gekke-spendy luxe gadgets, tech industrie en de winnaars van de 2016 CRM Watchlist zijn …; Government: AU; Queensland Govt releases van zes maanden IT actieplan

Bij, de website TechBizz Singapore, hier donderdag, een panellid Nick Pilbeam, directeur van strategie consulting bij PwC Hong Kong legde een aantal telecomaanbieders eigenaar van de zakelijke gegevens van veel bedrijven, en de gebruikers zal beginnen zich zorgen te maken over de vraag of de gegevens veilig en adequaat stappen worden genomen om het te beschermen.

De perceptie is niet geholpen met hoe sommige telco’s hebben geprobeerd zijn IT-kanalen, maar uiteindelijk met behulp van gegevens van klanten voor zakelijke doeleinden. Dane Anderson, vice-president, research director en regio manager bij Forrester Research, een ander panellid genoteerd als gevolg daarvan is de “denkrichting, aanpak en klantgerichtheid” van telecombedrijven is uitgegroeid tot problemen voor veel klanten.

Volgens Gary Teo, directeur van de campus IT-diensten aan SIM University, het uitbesteden van IT-diensten als cloud en data-opslag voor telco’s is “waarschijnlijk een goede keuze” van een cost egalisatie perspectief. Maar veel klanten het gevoel dat het verplaatsen van in-house om op afstand gehoste services is een “one way ticket”, en vinden dat ze moeten gegevens repatriëring te overwegen, hoe de informatie terug te brengen en de extra kosten die gemoeid zijn, Teo uitgelegd. Dergelijke diensten zal niet eeuwig hier te zijn en de kosten zullen escaleren in de tijd te komen, voegde hij eraan toe.

Stephen Lim, technologie commissievoorzitter, Singapore Chinese Kamer van Koophandel en Industrie, voegde meer en meer bedrijven, waaronder telco’s hebben verkocht managed services over de afhandeling van bedrijfskritische IT-diensten aan te nemen, legde hij uit.

“Als IT-infrastructuur is een faciliteit om te werken, vroeg of laat doen, zal iemand komen en zeggen: ‘met mijn betere middelen, kan ik een baan beter dan een in-house medewerkers doen,” aldus Lim.

Dit zal uiteindelijk de rol van de CIO uitdagen en hoe het werk wordt gedaan in-house, aldus Lim.

Leong Yuh Khee, vice-president van de technologie van Changi Airport Group, wees er ook op IT-infrastructuur moet niet volledig worden uitbesteed aan een derde partij provider, want als hun diensten af ​​te breken, zal het de normale activiteiten beïnvloeden;. Daarom moeten bedrijven kritieke plaatsen diensten in de private cloud, zodat het precieze niveau van redundantie beschikbaar is bekend en kan worden gepland, Leong genoteerd.

Het niveau van de beveiliging CIO’s gebruikt in huis heeft om te worden gereproduceerd en gerepliceerd binnen de infrastructuur van de telco om hetzelfde niveau van veiligheid en integriteit te waarborgen, Pilbeam geadviseerd.

Echter, in het geval dat niet het geval, het vertrouwen breekt heel snel, “zei hij.” Als het waren voorzien in-house, moet de telco’s te offsite leveren.

Lim wees er ook op het belang van sociale media om gegevens binnen bedrijven te verzamelen voor een beter begrip van het bedrijf, het toevoegen van een groot aantal kleine en middelgrote bedrijven vandaag de dag in staat zijn om het opzetten van Facebook-pagina, ondanks het gebrek aan interne IT-afdelingen.

Citibank Singapore bijvoorbeeld gebruikt social media analytics om informatie over het hypotheekbedrijf in Singapore te krijgen door te vragen hun klanten vragen, en slaagde erin om hun bedrijf te verhogen met 20 procent, Anderson merkte;. De meeste bedrijven echter, hebben de neiging om “underanalyze ‘gegevens die zij hebben verkregen van social media intern als extern, Teo gewezen, het toevoegen van dergelijke gegevens moeten worden getrianguleerd om goede beslissingen te maken voor de bedrijven.

De CIO Ook moet ook een cruciale rol spelen, door zich vertrouwd in het analyseren van informatie en presenteren aan het management voor de besluitvorming, Teo toegevoegd.

“De CIO heeft de neiging om veel op de technologie richten, maar het zakelijke aspect is van cruciaal belang als goed,” zei Teo.

TechBizz Panelleden; 1. Dane Anderson, vice-president, research director en regio manager, Forrester Research; 2. Gary Teo, directeur SIM Universiteit voor campus IT-diensten; 3. Leong Yuh Khee, vice-president van de technologie, Changi Airport Group; 4. Nick Pilbeam, directeur van strategie consulting, PwC Hong Kong; 5. Stephen Lim, technologie commissievoorzitter, Singapore Chinese Kamer van Koophandel en Industrie

De $ 20 oplossing die zal eindigen MacBook MagSafe 2 power connector ellende

Kijk maar naar deze gekke-spendy luxe gadgets

En de winnaars van de 2016 CRM Watchlist zijn …

Queensland Govt releases van zes maanden IT actieplan

Opkomst van social media voor het verzamelen van gegevens