Appian lanceert sociale play

Appian, waarschijnlijk het best bekend als een pure play BPM-leverancier heeft zijn hoed gooide in de sociale ring met de nieuwste versie van de BPM-suite. Net als TIBCO voordat het, Appian is gebruik te maken van de mogelijkheid om te haken in elke toepassing en vervolgens het aanbrengen van een sociale laag. Appian wordt het gebruik van de gelegenheid om zijn mobiel, social en cloud geloofsbrieven te versterken, terwijl de deugden van zijn aanpak van sociale met een oplossing genaamd Tempo.

Ik ben een fan van business process zal het oplossen van zakelijke problemen, omdat deze vaak homing op iets bedrijfsspecifieke en bedrijfskritische in plaats van het nemen van een brede technologische sweep. In dat opzicht, Appian verwezen drie grote klanten die op zoek zijn naar of van plan om de oplossing te implementeren. Zoals je zou verwachten, zijn allemaal bestaande gebruikers. In elk geval, reeds Appian bedrijven met grote, sterk verspreide werkkrachten die ofwel had moeilijk of geen toegang tot interne systemen nog nodig hebben om complexe processen te beheren.

Archstone

Company feiten: appartement management, 442 gemeenschappen, 82.104 eenheden 3.300 werknemers

Uitdaging: meer dan 900 complexe vormen, zeer mobiel, verspreid en voorbijgaande personeelsbestand, geen actieve melding van gebeurtenissen en deadlines

Oplossing: SmartPath gebouwd op Appian biedt flexibele afhandeling van processen en routing met een lage leercurve.

David Carpenter, directeur BPM, Archstone wordt als volgt geciteerd: “. Appian Tempo levert een nieuw niveau van waarde voor onze customer service medewerkers via instant mobiele toegang tot belangrijke bedrijfsprocessen en formulieren” Bij PS Health, is de mogelijkheid om voordeel smartphones nemen als een manier om toegang tot veel systemen b.v. vakantie goedkeuringen die via Tempo kan worden gerouteerd. Een ander voorbeeld was de melding van verplichte training met haken terug tot het boeken en agenda’s. Bij roltrap fabrikant Kone, is samenwerking tussen de 400 gebruikers in 80 landen naar verwachting real-time zichtbaarheid en het bijhouden bieden.

Zie je thema’s opkomende hier? Relatief eenvoudige maar vormt intensieve processen worden gestroomlijnd door middel van een combinatie van technologieën – niet alleen een ding. Het was interessant dat terwijl Appian gebruikt de vriendelijke ‘sociale’ moniker Google SEO van tijd tot tijd, was het slechts als een descriptor voor een aantal van de technologieën waarmee de Twittersphere vertrouwd zullen zijn. Gedurende het bedrijf was voorzichtig om te spreken van de beste manieren om zakelijke problemen op te lossen.

Samenwerking; Wat is het organiserend principe van de hedendaagse digitale werkplek;? Enterprise Software; Sweet SUSE! HPE haken en ogen zelf een Linux distro, Enterprise Software, Apple vrij te geven iOS 10 op 13 september, MacOS Sierra op 20 september, Enterprise Software; HPE offloads ‘niet-essentiële’ software assets om Micro Focus in 8800000000 $ deal

Net als bij TIBCO, was ik onder de indruk van de manier waarop het bedrijf heeft een enorme hoeveelheid complexiteit verborgen achter een relatief eenvoudige interface die nog steeds rijke diepten van gerelateerde informatie (zie hierboven) kunnen blootstellen. In tegenstelling tot TIBCO heeft Appian al een hele reeks interfaces voor enterprise class applicaties zoals SAP, Salesforce.com en dergelijke gebouwd. Zij betoogt dat aangezien het al veel van de integraties heeft gedaan, was het relatief eenvoudig om Tempo laag over de top, of de levering via een telefoonlijn, een web-client op een iPad, Blackberry of zelfs op het bureaublad.

Op dit laatste punt is het bedrijf zien van klanten die zijn verleden on-premise klanten graag cloud-gebaseerde technologieën die ze kunnen aangesloten worden op hun IT-infrastructuur te omarmen. De kostprijs is een belangrijke factor is de mogelijkheid om de uitgaven te verplaatsen van capex naar opex maar van wat ik kon zien, de belangrijkste attractie komt in het maken van het bedrijf van samenwerking vanzelfsprekend en in het eigenbelang van de eindgebruikers.

Deze beginnen om spannende tijden te worden. Terwijl Appian erkent dat sommige bedrijven zal moeite hebben om de waarde te begrijpen of te profiteren van deze klasse van de oplossing, is het duidelijk dat verkopers van dit type zijn het verstrekken van de knapperige ideeën van middleware, integratie en BPM met een nieuwe en – voor één keer – voor de hand liggende value proposition .

Wat is het organiserend principe van de hedendaagse digitale werkplek?

Sweet SUSE! HPE haken en ogen zelf een Linux distro

Apple vrij te geven iOS 10 op 13 september, MacOS Sierra op 20 september

HPE offloads ‘niet-essentiële’ software assets om Micro Focus in 8800000000 $ deal