Appirio over de stand van de sociale op het werk: Het heeft meer tijd nodig

Als Salesforce.com jaarlijkse Dreamforce-conferentie zet deze week, heeft Appirio een nieuw rapport onderzoek naar de stand van de sociale technologieën op de werkplek vrijgegeven.

De bottom line is dat de maatschappelijke onderneming / omw / whatever-you-want-to-call-it-concept heeft een lange weg te gaan voordat het rekening houden met de feitelijke manier van zakendoen.

Voordat dat kan gebeuren, moet het concept van de sociale onderneming misschien beter worden gedefinieerd, als een recent Bluewolf onderzoek, ook tot de conclusie dat veel bedrijven nog steeds niet begrijpen wat dit precies betekent.

Over het algemeen, de resultaten Appirio’s overeen met die van Bluewolf. Bijvoorbeeld, bijna een derde van de ondervraagde bedrijven had geen idee wat de term “social enterprise” betekende.

Dat betekent niet dat bedrijven niet aan boord met het idee van integratie van sociale media in de werkzaamheden van infrastructuren. Onderzoekers vinden dat meer dan 35 procent van de respondenten zegt dat hun bedrijven hadden budgetten of middelen gereserveerd om bedrijfsprocessen te socialer te maken. Bovendien, 57 procent van de respondenten zei dat ze op dit moment gebruik maken van sociale instrumenten om hun werk te doen.

Denken realistisch, dat kan worden beschouwd als een redelijke start gezien de maatschappelijke onderneming, gedefinieerd of niet, is nog steeds een vrij ontluikende trend. Wanneer geïnterviewd kort door Salesforce.com’s Peter Koffie op het centraal in het Dreamforce keynote hal op woensdag, Ford hoofd van sociale media Scott Monty merkte hoeveel social media in het algemeen is gegroeid in de afgelopen vier jaar.

Het is dus niet verwonderlijk dat veel bedrijven zijn terughoudend of zelfs terughoudend om social media te nemen aan het werk zijn. Volgens de enquête Appirio’s, 30 procent van de respondenten gaf toe een verschuiving in de bedrijfscultuur is de grootste hindernis op de weg om een ​​social business.

Interessant, hoewel Salesforce.com en andere voorstanders van sociale onderneming die doorgaans adverteren samenwerking en een impuls aan de productiviteit als belangrijkste redenen voor de uitvoering van de sociale technologieën, Appirio’s vonden de onderzoekers de waarheid achter waarom bedrijven zijn het meest geïntrigeerd door de shift: een impact op de omzet.

Salesforce.com’s Benioff fine-tunes maatschappelijke onderneming, revolutie retoriek; Salesforce.com’s Dreamforce ’12: Door de nummers; Salesforce.com klanten praten up Chatter tijdens Dreamforce ’12; Salesforce praat beveiliging: Van wachtwoorden voor animatronic pony’s; Chatterbox neemt nieuwe invalshoek bestandsdeling; Salesforce lanceert Chatterbox, Identity, incrementele updates; Salesforce.com biedt een voorproefje van Marketing Cloud; Salesforce.com onthult kort stappenplan om AppExchange tot en met 2013; Dell debuteert Salesforce consulting service voor app ontwikkeling; Heroku biedt enkele klik provisioning voor Java-applicaties in de cloud; Salesforce Benioff praat Facebook, LTE en meer; Sir Richard Branson gerechten zakelijk advies tijdens Dreamforce ’12; Dreamforce 2012 dag 1 verdict: een nederige Salesforce.com; Dreamforce: Innovatie onder de internet van de dingen en verhalen van klanten

Zoals te zien in de onderstaande afbeelding, bijna een derde van de werknemers en managers denken dat sociale media kunnen helpen nieuwe klanten aan te trekken, terwijl de samenwerking is pas de derde beste reden achter boeiende bestaande klanten.

Ter referentie, Appirio ondervraagde meer dan 300 medewerkers en managers in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk van bedrijven met meer dan 100 mensen in een verscheidenheid van industrieën.

Afbeelding via Appirio

Meer Dreamforce ’12 dekking op de website

Social Enterprise; LinkedIn onthult haar nieuwe blogging platform; CXO; Wie beïnvloedt CIO’s? Hier is de top 20, Apple, Twitter’s reactie op de Apple Launch, Social Enterprise, Micro-beïnvloeders veranderen de manier waarop merken doen social marketing volgens nieuw rapport

LinkedIn onthult haar nieuwe blogging platform

Wie beïnvloedt CIO’s? Hier is de top 20

Twitter’s reactie op de Apple Launch

Micro-beïnvloeders veranderen de manier waarop merken doen social marketing volgens nieuw rapport