2013: De opkomst van de robot auto’s

William Gibson eens merkte op: “De toekomst is hier, het is gewoon ongelijk verdeeld”. Je mag niet over een jet pack, of een eiwit pil, maar ze zijn er, ergens. En er is een stukje van de toekomst die er op zijn manier aan u eerder vroeger dan later: de robot auto – of op zijn minst, een heleboel robot hulp in de manier waarop je rijdt.

Industrie-analist Mark Anderson onlangs, een reeks voorspellingen voor 2013, waarvan één gericht op de commerciële komst van autonome voertuigen, de robot auto’s van onze fictieve morgen.

Zoals enterprise stappen tot het gebruik van cloud-diensten analistenbureau Forrester heeft voorspeld hoe het bedrijfsleven het gebruik van cloud-platforms en diensten volgend jaar zal veranderen.

Natuurlijk heeft geautomatiseerd rijden de spullen van science fiction voor decennia. Er zijn romans ligt aan de geautomatiseerde snelwegen van een toekomstige Amerika, met dichters in retro-gemonteerd Volvo’s op de beheerde wegen in Orange County zijn geweest, in steden en op snelwegen over de hele wereld. Maar morgen alomtegenwoordige robot auto’s meer verschuldigd aan de defensie-industrie dan werken van fictie.

Het gezicht van de hedendaagse robot auto danken aan de autonome voertuigen ontwikkeld voor Google door Stanford Sebastian Thrun. Zijn werk op vermeldingen van Stanford in de DARPA Grand Challenge concurrentie heeft geleid tot de ontwikkeling van de eerste winnaar, Stanley, en de runner-up, Junior, in de tweede wedstrijd. Autonome voertuigen maken veel zin om het leger. Konvooien kan efficiënter worden uitgevoerd en feilbare menselijke drivers kan worden ondersteund door machines op dag-lange reizen door woestijnen en vervelend betonwegen.

Stanley maakt gebruik van een combinatie van sensoren en machine-learning technieken om een ​​beeld van de wereld om haar heen, een techniek die in de Google-auto’s is verfijnd bouwen. LIDAR sensoren verf de wereld, het verlichten obstakels en gevaren en waardoor software om paden rond plotten en via hen. Met Google’s auto’s nu hebben lopen voor honderden duizenden mijlen op de hectische wegen van Silicon Valley (en we hebben ze gespot zo ver weg als Sacramento), ze hebben algoritmen die door het vuur van vrijdagavond het verkeer op 101 hebben verfijnd.

Nu robot auto’s zijn in staat om te rijden op de wegen in Californië en Nevada – zonder bestuurder aan het stuur – en met andere Amerikaanse staten op zoek naar de resultaten te zien. U kunt nog steeds geen robot auto te verzekeren, maar het toevoegen van een aantal aspecten van de autonome rijden naar een mens bestuurd voertuig kan helpen om uw premies laag te houden.

Koop een premium auto, en je zult zien de opties nu ook functies, zoals automatische radar gecontroleerd remmen en zelf parkeren. Ze zijn alle veiligheidsvoorzieningen die tot doel hebben de risico’s in verband met het besturen van een ton en een half van staal en hoge explosief met hoge snelheid naast de andere dodelijke wapens te verminderen. Automatisch remmen gebruiken software om risico’s te bepalen en vervolgens toe te passen zich op de juiste wijze. Intussen steeds meer sensoren hebben meer en meer software om de bestuurder te informeren en de steeds complexere motoren en motoren in een moderne auto te controleren.

Innovatie; Victoria is gericht op het gebied van dromen voor de lokale tech talent; Samenwerking; Wat is het organiserend principe van de hedendaagse digitale werkplek;? Apple, Leuk of niet, Apple heeft echt de ‘moed’ nodig om verouderde technologie te dumpen, innovatie, Apple’s mislukt fashion gok

De onderliggende technologieën zijn bekend. Doppler radar en LIDAR worden gebruikt in combinatie met optische sensoren en GPGPU verwerking van gegevens worden meegenomen in de machine learning systemen die zijn geprogrammeerd om bedreigingen te identificeren. Een eland springt uit in de weg voor jou? ABS-remmen worden automatisch toegepast om u te helpen sturen rond gevaar – of op zijn minst, verminderen het risico van schade aan u en uw passagiers door pre-bewapenen airbags en andere veiligheidssystemen.

Ford is op zoek naar hoe sensoren en car-to-car anonieme communicatie de wegen veiliger te maken. Het is een beetje zenuwslopend zitten in de passagiersstoel van een SUV, terwijl een ander hurtles naar u toe op een testbaan, zelfs maar te weten dat de voertuigen naar beneden automatisch zal vertragen en de chauffeurs aan te moedigen om passende uitwijken met haptische ingebouwd in het stuurwiel. Hoewel niet elke auto heeft een GPS-systeem uitzenden haar positie op een openbare Wi-Fi-systeem, het is een technologie die het relatief eenvoudig in te bouwen in nieuwe auto’s.

Natuurlijk, zonder dat de overheid wetgeving, of duwtjes van verzekeringsmaatschappijen, is het onwaarschijnlijk dat we autonome auto’s op onze wegen zullen zien in grote aantallen voor vele jaren. Maar naarmate meer en meer stedelijke bestuurders af te stappen van het autobezit, en beginnen met het gebruik van deelauto diensten, er is ruimte voor autonome voertuigen om een ​​deel van het business model van Zipcar van morgen te worden. Boek een auto op uw smartphone, en in plaats van te moeten gaan naar de dichtstbijzijnde opstapplaats, de auto komt aan je deur als je het nodig hebt – en de hoofden terug naar een depot of de volgende driver als je klaar bent. Autonome auto’s te maken autodelen eenvoudiger en flexibeler, het veranderen van de onderliggende economische model en maakt het veel aantrekkelijker.

Robot auto’s zijn hier – en ze gaan niet weg. Of het nu in de straten van onze steden of in oorlogsgebieden, ze gaan naar de manier waarop we rijden en de manier waarop we gebruik maken van auto’s te veranderen, eerder vroeger dan later.

Victoria is gericht op het gebied van dromen voor de lokale tech talent

Wat is het organiserend principe van de hedendaagse digitale werkplek?

Leuk of niet, Apple heeft echt de ‘moed’ nodig om verouderde technologie te dumpen

gefaald mode Apple’s gok