Betrokken medewerkers verwachten dat IT-leiders om hun behoeften te begrijpen

IT-leiders houden zich bezig met het helpen van zakelijke leiders te zetten die betrokkenheid in productieve acties die positieve business resultaten te bereiken, net als goede ervaringen van klanten en medewerkers te pleiten voor het bedrijf.

Maar wat betekent dit voor IT-leiders in de praktijk?

Mijn collega Simon Yates en ik heb een goede beetje tijd doorgebracht onlangs het bespreken van de rol van IT in het creëren van boeiende ervaringen voor de werknemers.

Kijk naar een groep werknemers die momenteel het creëren van de types van uitkomsten bedrijven zoeken: degenen die bereid zijn om te pleiten voor hun bedrijf als een plek om te werken en als een plek om zaken te doen. Volgens onze Forrsights Workforce Employee Survey, Q4 2012, ongeveer twee derde van deze groep voelen IT begrijpt en voldoet aan hun behoeften.

Deze positieve houding ten opzichte van de prestaties van de IT-afdeling staan ​​in schril contrast met de standpunten van de werknemers die niet het bereiken van deze resultaten.

Bijvoorbeeld, terwijl 65 procent van de werknemers advocaten zijn tevreden met de service die zij ontvangen van de IT-afdeling, slechts 27 procent van de werknemers niet volledig pleiten voor het bedrijf delen een vergelijkbaar advies. Dus wat maakt deze kloof in mening?

We vinden aanwijzingen wanneer we kijken naar een aantal van de houdingen werknemer voorstanders hebben over wat hun organisaties die hen in staat stellen te doen

Wat wel duidelijk is, is dat deze werknemer voorstanders vinden dat hun organisaties geef ze een transparant, flexibel en collaboratieve werkruimte. Deze omgeving laat medewerkers weten hun werk zaken, hen in staat stelt om te doen wat zij denken dat het beste is om problemen van klanten op te lossen en voorziet in een collegiale omgeving waar het delen van informatie wordt aangemoedigd. Met andere woorden, deze werknemers werken in organisaties die aantrekkelijke voorwaarden te scheppen.

Samenwerking; Wat is het organiserend principe van de hedendaagse digitale werkplek;? Cloud prioriteiten; 7 essentie van een goede verbinding hybride clouds, printers; Ricoh verhoogt de investering in Brazilië, Windows 10, Microsoft repareert PowerShell probleem wordt veroorzaakt door Windows 10 Anniversary-update

Uiteraard, de bedrijfscultuur en het beleid van de voorwaarden scheppen die het mogelijk maken voor deze arbeidsvoorwaarden. Echter, in een wereldwijde, mobiele en kosmopolitische zakelijke omgeving, de technologie is essentieel voor het houden van de werknemers aangesloten, gemotiveerd, betrokken en productief. Maar dit is geenszins een eenvoudige taak, zoals onze gegevens blijkt.

Het helpen van de business medewerkers betrekken door middel van technologie betekent dat IT-leiders moeten niet hun baan als het verstrekken van technologie te bekijken.

Ze moeten hun missie zien als het dienen fundamentele werknemer nodig heeft: het waarborgen van medewerkers hebben duidelijkheid in de missie van het bedrijf, zodat medewerkers informatie nodig te delen; het geven van werknemers flexibiliteit om te werken op de manier die nodig zijn om het beste van dienst de behoeften van de onderneming.

Dit betekent dat de IT-afdeling moet in het ontwerp bedrijfsleven – denken door middel van hoe een werknemer specifieke taken volbrengt en het toepassen van technologie op kritieke kruising. IT-managers moeten nieuwe disciplines om dit werk te omarmen: De stem van de werknemer, iteratieve implementaties reis kaarten en etnografisch onderzoek zijn maar een paar concepten CIO’s moeten benutten omdat ze technologie roadmaps te maken.

Ik zal raken op deze concepten met State Street Ed Flahive, Razorfish’s Ray Velez en CHGHealthcare’s Mike Peterson op onze komende CIO Forum in Washington, DC. In de aanloop naar dat geval zou ik graag uw mening te krijgen over dit onderwerp als we denken over het belang van experience design in IT-afdelingen en de veranderingen IT-leiders moeten maken om hun organisaties om echt te helpen de business betrekken medewerkers.

Wat is het organiserend principe van de hedendaagse digitale werkplek?

7 Essentials van een goede verbinding hybride clouds

Ricoh verhoogt investeringen in Brazilië

Microsoft repareert PowerShell probleem wordt veroorzaakt door Windows 10 Anniversary-update