Big Data in Brazilië: Het omhelzen van analytics in de retailsector

Het is geen geheim dat de diepgaande analyse van de informatie kan een belangrijke onderscheidende factor voor elke organisatie. Echter, wanneer het onderwerp is de retailsector, het vastleggen en beheren van gestructureerde of ongestructureerde data kunnen bedrijfsstrategieën transformeren voor de betere en zijn een zeer waardevolle bondgenoot bij het voldoen aan de vraag van klanten – en dat kan niet anders in Brazilië.

Big Data Analytics, Is dit de leeftijd van grote OLAP, innovatie;? Hennessy m 16 jaar als hoofd van de Stanford University – Laat grote Silicon Valley Legacy; Mastering Business Analytics, De grenzen van de gegevens wetenschap in de bouw van de diversiteit op de werkplek; CXO; The technologische vaardigheden die nodig zijn om te leveren in een klantgerichte organisatie geobsedeerd

Door het creëren van profielen voor elke gebruiker of de consument door middel van Big Data tools kunnen merk het aanbod worden afgestemd op de specifieke behoeften van elke klant te voldoen – en dit is iets van cruciaal belang voor retailers, want klantcontact het een duidelijk kenmerk van succesvolle retailbedrijven is geworden.

Marktonderzoeksbureau PSFK Labs vrijgegeven haar jaarverslag “The Future of Retail ‘vorige maand, waarin geschetst wat retail hoofden wereldwijd moet zich richten op tijdens 2014. En een van de belangrijkste overwegingen is omnichannel – een shopping ervaring die naadloos over de in-store, online en mobiele kanalen. Maar deze heilige graal zal alleen worden bereikt als Big Data technieken kunnen worden gebruikt om grote hoeveelheden informatie van de klant te begrijpen.

Brazilië is sprinten vooruit

Hoe zijn Braziliaanse bedrijven in de retail sector aan te passen aan en te profiteren van de nieuwste ontwikkelingen in Big Data? Volgens Alejandro Padron, Latijns-Amerika Retail Leader bij IBM Global Business Services, die vrijwel elke grote retailer dient in Brazilië, Chili en Mexico, lokale adoptie is “een beetje achter” in vergelijking met andere grote Latijns-Amerikaanse landen – maar dat verandert snel .

“Binnen Latijns-Amerika, Chili zou een beetje vooruit van Brazilië, omdat ze hebben een meer dynamische economie in het algemeen en een retail sector die is actiever dan in Brazilië. Maar Braziliaanse bedrijven een inhaalslag maken. We hebben een sterke proces van corporate merkte modernisering en transformatie in de detailhandel, leveraged de groei van de interne markt, die aanzienlijk is gegroeid en zal naar verwachting verder groeien “, aldus de adviseur.

“Deze positieve veranderingen brengen een hoop van de internationale handel naar Brazilië en die duidelijk maakt Braziliaanse bedrijven investeren agressiever, om van te voren deze wereldwijde wedstrijd die komt te blijven”, voegt hij eraan toe.

Volgens Padron, Braziliaanse bedrijven hebben een natuurlijk voordeel in het uitrollen van nieuwe analyse-instrumenten, omdat deze organisaties slechts één markt te richten op, terwijl de multinationals hebben vaak behoefte om de uitdaging aan te gaan van het instellen van een Big Data-strategie en de uitvoering ervan in hun thuisbasis, om dan pas aan te passen hen en rol ze in andere landen.

Maar het is niet allemaal van een leien dakje voor Braziliaanse retailers. De IBM-consultant zegt dat de lokale organisaties ook worden geconfronteerd met een steile leercurve rond de goedkeuring van geavanceerde data-analyse.

‘Wat je nu ziet is de evolutie van bedrijven uit de top-down: de voorzitters van de bedrijven zijn bezorgd over hoe informatietechnologie en de actuele informatie kan worden gebruikt om de efficiëntie te verhogen en ook om strategische modellen die ze te plaatsen voorafgaand aan de loting concurrentie “, zegt Padron.

“Deze transformatie impliceert het veranderen van de mentaliteit van de managers aan de top Toen, in het middle management, het verplaatsen van diezelfde operationele formaat naar de vorming van een meer vooruitstrevende vorm van team-technologie is hard op het bevorderen en de sociale vaardigheden moeten volgen.. – maar deze dingen niet ‘s nachts gebeuren, “legt hij uit.

Retail business managers moet leiding nemen

Vast te stellen of het verbeteren van Big Data mag geen technologie project zijn: als het is, is er een grote verandering dat het zal mislukken, zegt Padron.

“Ik heb een klant hier in Brazilië, een CEO, die me ooit vertelde, ‘Als ik mijn Big Data gereedschap uit te schakelen, zou ik verkoop te stoppen.’ Dat komt omdat de systemen hem te vertellen welke producten hij seeling wie en wat zijn de klanten die hij nodig heeft om kortingen en ga zo maar door te bieden – dit is waarom hij zijn leven zonder Big Data niet kunnen voorstellen “, aldus de adviseur.

En we hebben veel succes gezien als de zakenman onthult de uitdaging die hij of zij heeft aan de organisatie, iedereen denkt over het probleem als een team, dan is het de verantwoordelijkheid van de directeur technologie om een ​​oplossing voor het probleem te stellen.

Als een professional die gewerkt heeft met lijn van business managers bij verschillende Braziliaanse retailers, Padron zegt dat hij vaak is gekomen managers die gefrustreerd te wijten aan een combinatie van onzekerheid en het onvermogen om verwachte resultaten uit te drukken.

Bij het geven van woorden van advies aan een Braziliaanse business manager moet nemen om een ​​efficiënte Big Data-strategie leiden, Padron vermeldt dat dergelijke initiatieven nodig commitment.

“Omdat een Big Data-strategie is iets dat is arbeidsintensief, vergt investeringen en kost tijd, zijn er vele gevallen geweest waar bedrijven mislukt, de uitvoerende macht is onzeker en zal zeggen iets in de trant van: ‘Kunnen we iets dat klaar is om te kopen gebruik binnen een week? Als dat zo is, zal ik het doen. ‘ Maar dat is natuurlijk niet mogelijk is, het is een reis, “zegt Padron.

Stappen naar succes

“Kenmerkend is dat de aanbevelingen die we geven aan de detailhandel als adviseurs zijn. In de eerste plaats, de vaststelling van een Big Data-strategie is een reis van transformatie, niet een product dat u heeft gekocht, zoals ‘geef me twee pond van Big Data’ U zult moeten kopen software en apparatuur, maar binnen een project. We analyseren welk stadium van uw bedrijf is op basis van een hele reeks methodieken, “de adviseur voegt.

Deze methoden zijn onder andere een throrough onderzoek dat variabelen zoals welk stadium het bedrijf is in termen van gebruik Big Data in Brazilië gezien de concurrentie omvat, alsmede de eisen van de organisatie en het gewenste niveau van complexiteit van de instrumenten die worden aangenomen.

Het hangt allemaal af van de mate van concurrentie die u verwacht binnen uw markt. Je hoeft niet de beste in de wereld zijn als concurrenten ver achter de curve, je kunt goed genoeg zijn, “zegt Padron.

Zodra dat besluit is genomen, de volgende stap is om te analyseren waar de retailer is vandaag en waar het zou moeten worden rekening houdend met de evolutie van haar concurrenten in de Braziliaanse retail. De organisatie zou dan zetten samen een plan, eerst na te denken over de zakelijke doelstellingen van de organisatie, het evalueren van de processen en pas daarna het controleren van wat zou moeten zijn in plaats functioneel in termen van de technologie die moet worden ingezet.

“Het begint allemaal met een paar maanden van overleg met het werk. Vanaf dat moment, vindt u de applicaties en infrastructuur die nodig is in te zetten. Maar vergeet niet uit te gaan kopen van dingen in willekeurige volgorde. Het is belangrijk dat je duidelijk bent over waar je nu bent en waar zijn je zou willen zijn, of zouden moeten worden rekening houdend met uw concurrenten en uw markt, “zegt Padron.

“Met deze zul je een duidelijker doel in plaats van die norm, vanille antwoord van het kopen van de beste, meest geavanceerde systeem in de wereld en het inzetten van het te hebben – dat is niet het antwoord Het antwoord is aangesloten op uw concurrenten, uw markt en uw strategie. : je kan hebben om de beste in de wereld, of u kunt iets tussen dat je goed zal dienen te hebben, “voegt hij eraan toe.

Maar het belangrijkste element in deze vergelijking is de mensen. Zeker, moet je meer vooruitstrevende mensen met analytische vaardigheden aan boord te krijgen, omdat je een aantal fantastische tools die u vragen hebben en ze zullen reageren. om dat stadium te krijgen, moet u uw processen te veranderen en implementeren van nieuwe technologieën, maar boven alles, zal je nodig hebt om mensen te veranderen.

Over drie maanden durend programma, zullen wij u toegang tot deze experts geven en onderzoek doen naar de huidige trends en uitdagingen rond Big Data in Brazilië, het heden exclusief case studies en geven inzicht in de actuele thema’s en kansen van de Braziliaanse markt.

Klik hier om toegang te krijgen tot de exclusieve opleiding.

Is dit de leeftijd van Big OLAP?

Hennessy m 16 jaar als hoofd van de Stanford University – Laat Big Silicon Valley Legacy

De grenzen van de gegevens wetenschap in het opbouwen van diversiteit op de werkvloer

De technologie vaardigheden die nodig zijn om te leveren in een klantgerichte organisatie geobsedeerd