Het vermijden van wereldwijde roaming hebzucht van de telco’s ‘

Vodafone Nieuw-Zeeland is de halvering van de wereldwijde roaming-tarieven voor data. Hoewel welkom, de verhuizing is niet rapturously ontvangen.

Controleer wat de tarieven zijn voordat u op reis;. Gebruik een lokale prepay SIM. Als de lokale vooraf betaalt geen Sims, zoals Japan, kunt u een goedkope prepay kopen. Dat is wat ik deed in Canada onlangs en nu, in het Verenigd Koninkrijk, waar de prepaid mobiele telefoons voor een tientje kan worden gehouden, gebruik ik een telefoon die ik vorig jaar gekocht. Mijn portemonnee is ook vol met SIM-kaarten uit verschillende landen ook,. Gebruik de draadloze en breedband-systemen in de hotels en motels. Velen hebben gratis draadloos tegenwoordig dus de kosten geen probleem zou moeten zijn. En in de grote steden en toeristische plekken, zullen er vaak cybercafes;. Schakel de automatische downloads;. En als je een grote factuur, een klacht indienen bij de telco, je vrienden en de media!

Met ingang van gisteren, zal de lading worden $ 5 per megabit, in tegenstelling tot $ 10. Zoals we allemaal weten, zoals roaming-tarieven zijn nog steeds vele, vele malen meer dan wat we in eigen land zou betalen.

Voor Vodafone, de meervoudige zit aan 50 keer wat men thuis zou betalen. Geen wonder dat een dergelijke roaming-levert vette winsten voor de telco’s.

Telco’s, Samsung en T-Mobile samen te werken aan 5G proeven; telco’s; Telstra onthult Global Media Network for content delivery, telco’s, Telstra zoekt 120 vrijwillige ontslagen als gevolg van SDN omscholing, telco’s, Foxtel bevestigt NBN aanbieden van volgende maand

Inderdaad, wereldwijde roaming getipt om een ​​US $ 70000000000 markt in 2015, bijna het dubbele van wat het nu is, gevoed door een groei van smart devices.

Echter, een dergelijke heffingen, verschrikkelijk als ze zijn, zijn nauwelijks nieuws. Verhalen van mensen ontvangen van facturen in de duizenden dollars hebben al jaren.

Dergelijke “bill shock” zou krantenkoppen in de kranten en op tv, dus nu heb je zou verwachten dat mensen zich bewust zijn van het probleem en voor te bereiden.

Er zijn ook campagnes van organisaties als de Telecom Users Association van Nieuw-Zeeland. Zijn onlangs vertrokken baas Ernie Newman gaf de kwestie toegevoegde aandacht in zijn laatste maanden.

Nu zien we regeringen aan beide zijden van de Tasman onderzoek naar de kwestie.

Interessant genoeg, onze ICT-ministers Steven Joyce en Stephen Conroy eerste vorig jaar gesproken over de kwestie van de gemeenschappelijke regeling in juni, met een meer formele onderzoek te beginnen in mei. Zowel de overheid en particuliere bedrijven hebben onlangs verslagen bevestiging van de hoge prijzen.

Het lijkt erop dat het tijd is voor hen om te handelen. Maar kun je regelen tegen de domheid van de mensen?

Zoals ik al zei, dit is een bekend probleem is, moet iets iedereen met elke IT-of zakelijke nous bewust van zijn.

Hoe dan ook, als mensen te adviseren, dit is hoe je het kunt voorkomen

Het lijkt alsof mensen te vertellen om eieren te zuigen, maar daar gaan we. Acties als deze kan ons ervan weerhouden vallen voor de hebzuchtige en overmatig mondiale roamingtarieven. Sterker nog, als de aanbieders in rekening gebracht een “eerlijker” tarief, kunnen we het niet nodig om een ​​dergelijke ontwijkende actie te ondernemen.

Samsung en T-Mobile samen te werken aan 5G trials

Telstra onthult Global Media Network for content delivery

Telstra zoekt 120 vrijwillige ontslagen als gevolg van SDN omscholing

Foxtel bevestigt NBN aanbod volgende maand