Amazon CEO Bezos: AWS is lean manufacturing, Kindle Fire voor IT

LAS VEGAS – Slechts enkele minuten geleden, Amazon CEO Jeff Bezos vergeleek Amazon Web Services om alles van Toyota’s lean manufacturing methodes om iets iets dichter bij huis: de Kindle Fire business model.

Bezos op het podium met Amazon CTO Werner Vogels hier op de Amazon Web Services (AWS) re: Invent conferentie, erkennen dat de retail is een lage marges en aan te dringen dat hij vasthouden aan dat spel plan met AWS. “Hoge marges te dekken veel zonden”, zegt Bezos. “We zouden niet weten hoe je een hoge marge zaken te doen. Lage marges houden u in lijn met klanten.

Hierdoor Bezos AWS is vergelijkbaar met het bedrijfsmodel rond zijn eigen Kindle Fire tablet computer. “Wij verdienen ons geld als mensen onze apparaten te gebruiken. AWS is zeer vergelijkbaar in dat het een pay as you go business”, aldus Bezos. “Ons standpunt over deze is, als we dingen kunnen regelen, zodat onze belangen op één lijn liggen met onze klanten, zal het uit te werken op de lange termijn.

AWS is ook verwant aan Toyota’s lean manufacturing methoden, zei Bezos. Waarom? Zowel AWS en lean manufacturing doel om defecten dichter bij de bron te verwijderen.

Dit lean manufacturing benadering van IT — met AWS als een bouwsteen, natuurlijk — betekent dat applicatie-ontwikkelaars en data center kosten worden steeds uitgelijnd. “Het datacenter heeft een informatie-vrije zone voor ontwikkelaars geweest. Je schrijft de code en je hebt geen idee hoeveel het verbruikt”, aldus Bezos. “Een van de meest ondergewaardeerde voordelen van AWS is dat ontwikkelaars krijgen een echt gevoel van wat er werkelijk aan het besturen van de kosten.

Meer van zijn opmerkingen

Wat gaat er veranderen in de komende 10 jaar? “De belangrijkste vraag is: ‘Wat is er niet gaat veranderen in de komende 10 jaar?’ ‘Zei Bezos. “De grote ideeën in het bedrijfsleven [zijn] vaak erg voor de hand liggend, maar het is moeilijk om een ​​stevige greep van de voor de hand te hebben.

Innovatie. “Innovatie is een standpunt”, aldus Bezos. “Omdat het een ontdekkingsreiziger bedrijf is niet voor iedereen.” Hij voegde eraan toe dat sommige bedrijven hebben-concurrent gerichte mentaliteit en van plan rond het verslaan van rivalen. Bezos zei dat Amazon’s doel is om mensen aan boord die willen innoveren en uitvinden brengen.

Enterprise Software; Sweet SUSE! HPE haken en ogen zelf een Linux-distro, Cloud; Twilio rolt nieuw bedrijfsplan veelbelovende meer behendigheid, Cloud, Intel, Ericsson uit te breiden samenwerking te richten op media-industrie, Cloud;? Xero lanceert samenwerking met Macquarie Bank voor BPAY betalingen

Maar innovatie is niet altijd leuk. “Je moet ook een bereidheid om te falen en verkeerd begrepen worden voor een tijdje,” zei Bezos. “Als je nooit willen worden verweten, in hemelsnaam, niet iets dat is nieuws te doen.

Bezos voegde eraan toe dat een succesvolle uitvinding draait om dingen die aantrekkelijk zijn voor klanten. Je hebt meer experimenten in een hoog tempo. Je moet veranderen om uw tarief van experimenten te verhogen. AWS is een enabler om klanten te helpen experimenteren sneller, zei Bezos.

De grootste verrassing met AWS. Bezos zei dat zijn groei is het meest verrassend. “Om zo veel tractie tussen overheid, onderwijs en het bedrijfsleven te zien zijn een enorme verrassing voor mij,” zei hij.

Consumenten rijden bedrijven. “Als je een business model dat gebaseerd is op de klanten worden geïnformeerd, kun je beter beginnen met werken aan het wijzigen van uw business model,” zei hij.

Het geheim verkoop saus. AWS is niet te winnen via een leger van sales mensen, Bezos zei, het doet het goed, want het is mager, heeft een goede prijsstelling en betrouwbaar is.

Startups. Om een ​​honkbal metafoor te gebruiken, het is nog vroeg innings van wat de cloud kan brengen voor innovatie en ondernemers, zei Bezos.

Bedrijven en startups zijn hetzelfde publiek. De behoeften van de klant van beide partijen zijn niet zo verschillend. “Iedereen wil lage kosten, betrouwbaarheid en innovatieve diensten,” aldus Bezos.

Netflix als rivaal en de klant. Amazon en Netflix zijn video-rivalen, Bezos gezegd, maar het maakt niet uit. “We hebben net zo veel zorg besteed aan Netflix op AWS als wij Amazon retail. We kunnen concurreren op Prime Instant Video, maar we borstbeeld onze handvaten elke dag voor Netflix op AWS”, zegt Bezos. “Het hele punt van wat we doen is te standaardiseren die laag. Amazon retail krijgt het voordeel van de standaardisering van die laag. Customized dingen niet zo goed werkt.

Een 10.000 jaar klok. Bezos wil een 10.000 jaar klok ontwikkeld om op lange termijn denken symboliseren. Het moet worden gesneden in de zijkant van een berg en hebben vijf verjaardag Chambers, zei Bezos. De vijfde gaat uit bij de 10.000 jaar merk.

Blue Origin. Bezos ‘side-project heeft als doel om herbruikbare voertuigen te creëren voor de ruimtevaart. Het gebeurt ook om een ​​AWS klant. Als we gaan naar een ruimte reizende race, moeten we om te oefenen, de kosten laag te houden en doe het veilig, zei Bezos. Het doel is om ruimtevaart democratiseren.

Advies aan ondernemers. Rijd nooit de hete ding, zei Bezos. “Je moet wachten op de golf en zorg ervoor dat het is iets wat je passie,” zei hij. “Missionarissen scheppen van betere producten, en ik zou een zendeling te nemen over een huurling elke dag.

Meer re: Invent dekking

Amazon Web Services lanceert gegevens Pipeline, EC2 instances voor analytics, Amazon’s Vogels: Next-gen IT-architecturen moeten ‘cost awar; e, Amazon Web Services: Rackspace OpenStack weinig klanten radar; Amazon Web Services lanceert Redshift, datawarehousing als dienst; Amazon Web Services snijdt S3 prijzen, klopt oude garde rivalen; BitYota lanceert, ogen data warehousing als een service, NetApp, Amazon Web Services set hybride cloud storage pact

Sweet SUSE! HPE haken en ogen zelf een Linux distro

Twilio rolt nieuw bedrijfsplan veelbelovende meer behendigheid

Intel, Ericsson uit te breiden samenwerking te richten op media-industrie

? Xero lanceert samenwerking met Macquarie Bank voor BPAY betalingen